13.12.2014 JE LEGISLATIVNĚ STANOVENO DATUM,  KDY JE POVINNOSTÍ VŠECH VÝROBCŮ POTRAVIN, VŠECH ČLÁNKŮ VEŘEJNÉHO STRAVOVÁNÍ, JAKO NAPŘ. NEMOCNIC, RESTAURACÍ, ŠKOLNÍCH JÍDELEN, PEKÁREN, PRODEJEN ATD.OZNAČOVAT ALERGENY VE VŠECH POTRAVINOVÝCH VÝROBCÍCH.

JÍDELNA MÁ POUZE FUNKCI INFORMAČNÍ TAK, JAKO KAŽDÝ VÝROBCE POTRAVIN A POKRMŮ.

OZNAČENÍ PŘÍTOMNOSTI ALERGENU BUDE NA JÍDELNÍM LÍSTKU OZNAČENO ČÍSLEM OZNAČUJÍCÍ ALERGEN.

SEZNAM LEGISLATIVNĚ STANOVENÝCH ALERGENŮ S OZNAČENÍM ČÍSLA, KTERÉ JE PŘENESENO NA JÍDELNÍ LÍSTEK BUDE V BLÍZKOSTI JÍDELNÍHO LÍSTKU.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU

 

1) OBILOVINY obsahující lepek

 

2) KORÝŠI a výrobky z nich

 

3) VEJCE a výrobky z nich

 

4) RYBY  a výrobky z nich

 

5) PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy)

 

6) SÓJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z nich

 

7) MLÉKO a výrobky z něj

 

8) SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové a vlašské oříšky, atd.)

 

9) CELER a výrobky z něj

 

10) HOŘČICE a výrobky z ní

 

11) SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich

 

12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

 

13) VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

 

14) MĚKKÝŠI a výrobky z nich